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Dear Ms. Deem:

This is in response to your letter dated January 7, 2008, to the Food and Drug
Administration (FDA) regarding the appropriate labeling of paprika and paprika products
and foods containing these products. You noted that your current submission reflects the
issues discussed at your meetings with FDA on January 12 and June 21, 2007. You
provided information on the description, use, and relevant industry practice related to
ground paprika, defatted paprika, paprika oleoresin, and paprika containing defatted
paprika. In addition, in light of existing relevant FDA regulations and prior FDA opinion
provided to manufacturers, you proposed appropriate labeling of these products when
marketed as finished foods as well as when used as ingredients in other finished foods
and asked the agency to provide its view on your conclusions.

We thank you for the information you provided and for your review of FDA regulations
and prior FDA opinion related to this matter. We have considered all information
available to us, including existing FDA regulations, compliance policy guides, and
previous agency advice to manufacturers on the labeling of paprika and paprika-related
products. Based on our review, we clarify below the appropriate labeling of each of the
paprika products you mentioned in your submission.

A, Labeling of Paprika
In the absence of a definition or standard of identity for spices, in CPG 7109.20, FDA
provided descriptions of spices, including paprika, as guidance concerning acceptable

- names for use in labeling of commonly used spices (Sec. 525.750, Spices — Definitions,
FDA/ORA Compliance Policy Guides Manual). Paragraph 25 of this CPG describes
paprika as “the sweet, non-pungent, or, if specified, slightly pungent, dried, ground, red,
ripe fruit of Capsicum annum L.” FDA established a color additive regulation governing
the use and labeling of paprika as a color in foods (21 CFR 73.340 and, by cross
reference, 21 CFR 70.25). Paprika is also recognized in FDA regulations for its function
as a spice in foods (21 CFR 182.10), the labeling of which is specified in 21 CFR 101.22.
The labeling of paprika, when marketed as the finished food and when used as a color or
spice ingredient in another finished food, must be in compliance with these regulations.
We have summarized below the appropriate labeling in each case. However, note that
labeling of these products must comply with all other requirements as specified in the
above-mentioned and other applicable regulations.
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When paprika is marketed as the finished food, the appropriate labeling is:
Name — “paprika” (the term “ground” may be used, as appropriatc)

Ingredient statement - Not required provided paprika has no other added
ingredients. However, if paprika has any added ingredient(s), each of the
ingredients must be declared in accordance with 21 CFR 101.4.

Note that labeling must comply with all other applicable requirements (for
example, when sold as a color additive, labeling must comply with §§ 73.340 and
70.25). _

We agree with your conclusion that descriptors such as “100% paprika” or “pure
paprika” may be used in the labeling of ground paprika that does not contain any
diluents or other ingredients, except permitted functional ingredients such as anti-
caking agents. Note that terms such as “pure” are not a part of the name of the
food and, if used, must be presented in a manner that is truthful and not
misieading.

When paprika is used as a spice in another finished food, the appropriate labeling is:
Ingredient statement of the finished food — “paprika” or “spice and coloring.”

Any additional ingredients of the paprika must be declared unless exempt from
declaration under the provisions of §§ 101.22(h}(2) and 101.100(a)(3).

When paprika is used as a color additive in another finished food, the appropriate
labeling is:

Ingredient statement of the finished food — “colored with paprika,” “paprika
color,” “color added,” “artificial color” or “artificial color added” (or an equally
informative term that makes clear that a color additive has been used in the food),
in accordance with § 101.22(k)(2).

B. Labeling of Paprika Oleoresin

Paprika oleoresin is a color additive described in 21 CFR 73.345 and permitted for use as
color in foods. The color additive paprika oleoresin is defined as the combination of
flavor and color principles obtained from paprika (Capsicum annum L.) by extraction,
using one or more of the solvents specified in that regulation. The labeling of paprika
oleoresin when it is the finished food or when it is used as a color in another finished
food must be in accordance with §§ 73.345, 70.25, and 101.22(k) and is summarized
below. However, note that the labeling of these foods must comply with all other
requirements as specified in the above-mentioned and other applicable regulations.




Page 3- Cheryl Deem

When paprika oleoresin is marketed as the finished food, the appropriate labeling is:
Name: “paprika oleoresin”

Ingredient statement — Not required provided paprika oleoresin has no other
added ingredients. However, if paprika oleoresin has any added ingredient(s),
each of the ingredients must be listed in the ingredient statement in accordance
with §§ 101.4 and 70.25. '

When paprika oleoresin is used as a color additive in another finished food, the
appropriate labeling is:

Ingredient statement of the finished food — “colored with paprika oleoresin,”
“paprika oleoresin color,” “color added,” “grtificial coloxr” or “artificial color
added” (or an equally informative term that makes clear that a color additive has
been used in the food), in accordance with § 101.22(k)(2).

C. Labeling of Defatted Paprika

FDA did not establish a definition or regulations for the use or labeling of a product
named “defatied paprika.” However, it has previously advised industry that the agency
would not object to the use of the term “defatted paprika” or “defatted paprika meal” for
shredded or ground paprika that is washed with hexane to remove ail of its color and
flavor components and subsequently treated to remove the residual solvent. The
difference between ground paprika and the hexane-washed paprika meal is that the fat is
removed (Letter to Dr. Winston Boyd from FDA, dated September 15, 1997). Itis our
understanding, as noted in your submission, that defatted paprika or defatted paprika
meal is used as a diluent to standardize the color of ground paprika (Letter to Mr. Richard
Wood from FDA, dated May 8, 1998). We have no information that suggests that
“defatted paprika” or “defaited paprika meal” is not an appropriate name for a paprika
product produced in the manner described above. Therefore, we reiterate that ground
paprika that is treated (with hexane and within applicable conditions of safe use specified
in FDA regulations) to remove all of its color and flavor components and subsequently

" treated to remove the residual solvent can be named “defatted paprika’™ or “defatted
paptika meal.” This defatted paprika must be declared as such in the ingredient statement
of a finished food in which it is used as an ingredient. ’

D. Labeling of Paprika Containing Defatted Paprika

We have previously advised manufacturers on the labeling of paprika products that are
not simply ground paprika, paprika oleoresin, or defatted paprika. Such preducts include
1) paprika containing defatted paprika or paprika meal and 2) paprika that is treated to
standardize the color or flavor/aroma of paprika such that the color or flavor components
are partially (not completely) removed and where the resulting product is comparable in
color and flavor to commercially available “paprika.”
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In your submission, you asked for our views with respect to the labeling of paprika
containing defatted paprika. You stated that such paprika containing defatted paprika
should not use the descriptors “paprika,” “100% paprika,” or “pure paprika.” Rather, you
proposed that an appropriate name of such a product is “paprika with defatted paprika.”
In addition, you stated that paprika containing defatted paprika is most likely to be used
to impart color to foods. Therefore, when used as a color ingredient in a finished food,
you proposed that it is appropriate to list this paprika product in the ingredient statement
of the finished food as “colored with paprika,” “artificially colored,” or “color added.”

We agree with your conclusion that paprika containing defatted paprika cannot be named
. simply “paprika.” Descriptors such as “100% paprika” or “pure paprika” in the labeling

of paprika containing defatted paprika would be misleading in that these descriptors
imply that the product consists of ground paprika only. We also agree that an appropriate
name for such paprika product is “paprika with defatted paprika,” with each of the
ingredients declared in the ingredient statement of the paprika product.

When paprika containing defatted paprika is used specifically for its function as a color in
another food, we believe that an appropriate declaration in the ingredient statement of the
finished food is “artificial color,” “artificial color added,” or “color added,” in accordance
with § 101.22(k)(2). When added to foods as a color, paprika containing defatted paprika
fits within the description of “artificial color” or “artificial coloring” (see § 101.22(a)(4)
and, by cross reference, § 70.3(f)). In addition, based on the information in your
submission, we would not object to your proposed declaration of this color ingredient as
“colored with paprika” or “artificially colored” in the ingredient statement of the finished
food.

When paprika containing defatted paprika is marketed as the finished food, the
appropriate labeling is:.

‘Name — “paprika with defatted paprika”
Ingredient statement — “paprika, defatied paprika.” If the paprika product has any

“other ingredient(s), each of the ingredient(s) must be.declared in accordance with
§ 101.4. :

Note that .labeling must comply with all other requirements in applicable
regulations. Use of deseriptors such as “100% paprika” or “pure paprika” is not
appropriate in the labeling of this pr(_)duct.
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When paprika containing defatted paprika is used as a color in another finished food,
the appropriate labeling is:

Ingredient statement of the finished food — “artificial color,” “artificial color
added,” or “color added” (or an equally informative term that makes clear that a
color additive has been used in the food), in accordance with § 101.22(k)(2).

We would not object to your proposed declaration as “colored with paprika” or
“artificially colored.”

We hope the above provides the clarification you requested. Should you have additional
‘questions, do not hesitate to contact us. '

Felicia Billingslea
Director
Food Labeling and Standards Staff
Office of Nutrition, Labeling,

and Dietary Supplements
Center for Food Safety

and Applied Nutrition




